Türkiye’nin kıymetli üretim merkezlerinden Adana’da çok sıcaklık ve poyraz nedeniyle oluşan kuraklık ay çiçeği hasadını 20 gün öne çekti. Susuz topraklarda dönüm başına yaklaşık 200 kilogram randıman alınan ayçiçekte bu sayı 80-100 kilograma kadar düştü.
Çukurova’nın bereketli topraklarında her ay farklı hasatlar yapılıyor. Türkiye ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu gerçekleştiren Adana’da olağan kurallarda Ağustos’ta başlayan dönem yaklaşık 20 gün öne çekildi. İmamoğlu ilçesine bağlı Mescitli Mahallesi’nde ayçiçeği tarlalarında hasat, bu yıl çok sıcaklar ve kuraklık nedeniyle erkenden başladı. Geçtiğimiz yıllarda susuz yerlerde yağışlarda nedeniyle dönüm başına 200 kilogram eser alınan tarlalarda, bu yıl randıman 80-100 kilograma kadar düştü. Ayçiçeklerinin çok sıcak ve poyraz nedeniyle tam olgunlaşmadan kuruduğunu belirten üreticiler, bir çok eserde olduğu üzere ayçiçeğinde de bekleneni alamadıklarını kaydetti.
Aşırı sıcak ve poyraz ayçiçeğini erken kuruttu”
65 dönüm tarlasında ayçiçeği yetiştiren üretici Serdar Deveci, “Sezonun başında hoştu fakat yağmurların kâfi olmaması nedeniyle randımanda büyük kayıp yaşandı. Geçmiş yıllarda susuz yerlerde bile 200 kilo randıman alıyorduk. Bu yıl 80 kiloya düştü. Çok sıcak ve poyraz ayçiçeğini erken kuruttu. Olgunlaşamadan kuruduğu için eser alamadık” dedi.
20 yıldır çiftçilik yapan Mehmet Deveci ise bu yıl yaşanan kuraklığın, son yıllarda yaşadıkları en sert kuraklık olduğunu söz etti. Deveci, “Sadece ayçiçeğinde değil, buğdayda da önemli kayıp yaşadık. Hasat edemeden tarlada kuruyan eserimiz oldu” diye konuştu. – ADANA
More Stories
Adana’da Uzman Çavuş Seyhan Irmağı’nda Kayboldu
Selin Naz Özcan, Sofya’da Altın Madalya Hedefliyor
15 Temmuz Gazisi Konuralp: “Bu millet o gece ne yaşandığını uygun biliyor”